Završen 15. međunarodnisajam solarne energije i tehnologije “SOLAREX Istanbul”

Sajam solarne energije i tehnologije “Solarex Istanbul” jedan je od glavnih tematskih sajmova solarne energije u Turskoj.Činjenica da se u Turskoj, koja je prepoznata kao jedna od najsunčanijih zemalja, održava sajam na tu temu, izazvala je veliko zanimanje predstavnika raznih domaćih i svjetskih brendova koji su prepoznati u cijelom svijetu i spremni su ulagati u Tursku.

Sajam “SOLAREX Istanbul” okupio je na jednom mjestu predstavnike privrede, svih nivoa institucija, vlada, stručnjake iz oblasti energetike, energije, rudarstva, industrije, investitore,lokalne zajednice, akademske zajednice, nevladine organizacije i mnoge druge.

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH zajedno sa zainteresiranim kompanijama iz BiH je uzela učešće na sajmu i iskoristila priliku da se upozna sa posljednjim dostignućima u ovoj oblasti kada su tehnologija, oprema i projektovanje u pitanju. Sajam “SOLAREX Istanbul” je organizovan u 4 odvojene izložbene hale. Paralelno, sa izlaganjem solarne opreme i gotovih rješenja, održavale su se panel diskusije i prezentacije u 3 velike konferencijske sale. Tokom trajanja sajma, bilo je moguće organizovati i direktne B2B sastanke sa predstavnicima kompanija izlagača, što su bh. kompanije i iskoristile I upoznale se sa najaktuelnijim dešavanjim I dostignućima kada je solarne energija u pitanju.

Koliko je značajan ovaj sajam za izlagače, govori i činjenica da među predstavnicima kompanija su bile osobe koje imaju mandate za velike odluke kao štosu: izvršni direktori kompanija, generalni menadžeri, direktori nabave, direktori proizvodnje, profesori istraživači, doktori nauka te mnogi drugi sa kojima je na sajmu bilo moguće razgovarati o velikim projektima i investicijama u ovoj oblasti.

Ukoliko se pogledaju proizvodi i usluge koje su najvećim dijelom izložene na sajmu, mogu se izdvojiti dvije kategorije: fotonaponski program-ćelije, moduli, pretvarači, tehnologije mjerenja i upravljanja, punjači, baterije, kablovi, konektori, priključne kutije, solarni sistemi za praćenje, sistemi za montažu, instalacijski uređaji, integrirana rješenja za zgrade (BIPV), “Stand Alone” sistemi, projekti solarnih elektrana, sistemi za pohranjivanje energije te drugi materijal i oprema za proizvodnju.

Druga kategorija proizvoda se odnosi na solarne sisteme grijanja kao što su: apsorberi, premazi, kolektori, spojni dijelovi, ekspanzijske posude, tekućine za prijenos toplote, tehnologije mjerenja i upravljanja, montažni sistemi, spremnici, proizvodne tehnologije, građevinska integrirana rješenja, toplotna obrada i mnogi drugi sistemi.

Obzirom da je sajam poprilično uske oblasti, opreme i sistema solarne energije, te da na jednom mjestu imamo 322 izlagača, moglo se vidjeti više kompanija koje izlažu istu opremu i sisteme, ali pristupaju na različit način i sa drugačijih gledišta.

Kada gledamo cjelokupne sisteme proizvodnje, skladištenja, distribucije i potrošnje solarne energije, možemo zaključiti da je to jedna vrlo široka oblast koja je puno više od solarnih panela, invertora i baterijskih postrojenja, što predstavlja svojevrsnu šansu za bh. kompanije obzirom na dugu tradiciju proizvodnje i priznatu kvalitetu proizvoda koji se u BiH već proizvode, a koriste se i u proizvodima i sistemima u ovoj oblasti.    

Na kraju, vrlo bitno je napomenuti da tokom sajma predstavnici financijskih institucija su intenzivno provodili prezentacije u području financiranja izgradnje gotovih sloarnih sistema, ulaganja u proizvodnju solarne energije i nove materijale solarnih sistema.