Održana 9.međunarodna radionica o optičkim vlaknima u pristupnim telekomunikacijskim mrežama – FOAN2021

Posljednje sedmice mjeseca oktobra, održana je Međunarodna radionica o optičkim vlaknima u pristupnim telekomunikacijskim mrežama – FOAN2021, Ljubljana. Ova radionica je prvi put održana 2010. godine sa izuzetkom organizovanja prošle godine zbog pandemije COVID-19. Da bi se održao kontinuitet, tehničko-programski komitet radionice, na čelu sa dr. Edvin Škaljo, ove godine je odlučio da radionica bude u hibridnom kombiniranom obliku. Fizički dio radionice je održan u Ljubljani, uz online učešće putem ZOOM aplikacije.

Primarni cilj FOAN radionice je okupiti svjetske eksperte i naučne radnike te predstaviti najnovija istraživanja u oblasti optičkih tehnologija. Moto ovogodišnje konferencije je: “Dođi, podijeli svoje znanje i ideje, saznaj i nauči, te uživaj u prijateljskom druženju u različitim gradovima Europe i Azije”.

Na ovogodišnjoj radionici FOAN2021, svoja istraživanja i vizije predstavilo je 22 autora iz 15 različitih zemalja svijeta, od Japana do Sjedinjenih Američkih Država. Izdvajamo autore iz vodećih svjetskih telekoma kao što je Verizon (SAD) i Orange (Francuska). Kao i prethodnih godina, uz FOAN2021 su svjetski poznati eksperti kao što je Ioannis Tomkos (Grčka), Gerd Keiser (SAD), Antonio Teixeira (Portugal), Kimio Oguchi (Japan) i drugi vrlo cijenjeni eksperti u ovoj oblasti.

Tokom prezentacijai diskusija, učesnici radionice su mogli čuti koji su to zahtjevi koji se stavljaju pred fiber optičke mreže u pogledu 5G i 6G mreža, šta se promijenilo u odnosu na predpandemijsko vrijeme, primijetiti dva razvojan puta u PON mrežama – jedan za NGPON2, a drugi za HSON (High Speed PON) kao i da fotoničke integrisane komponente (PIC) su realnost koja će uskoro biti nezaobilazna u mnogim mrežama pa tako i u pristupnim. Na radionici je jasno ukazano da, 5G i uskoro 6G, mreže ne smiju biti posmatrane kao mreže sa samo veliki pristupnim brzinama za krajnjeg korisnika. Radi se o mrežama koje će da omoguće nove tehnološke ere kao što je Industrija 4.0, autonomna vozila te pametne gradove. Za sve ovo nije dovoljno samo imati pristup internetu na velikim brzinama prenosa podataka, već dizajneri moraju da brinu i o vremenu propagacije, vremenskim i faznim sinhronizacijama kao i o pouzdanosti, brzini rekonfiguracije i svemu drugom što je neophodno za ulazak u novo tehnološko doba.

Svemu ovome, a i mnogim drugim temama, svoj doprinos na svjetskom nivou daje radionica FOAN kojom predsjedava već 11 godina, član Inženjerske komore FBiH, dr. Edvin Škaljo, Predsjednik matične sekcije EAT, koji je ujedno uposlenik BH Telecoma i profesor na Univerzitetu u Sarajevu.