Očitovanje Sekcije EAT inženjera na objavu u medijima o pristupanju Bosne i Hercegovine programu „Digitalna Evropa“

U medijima je objavljena vijest da je Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine a nakon njih i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo pristupanje BiH u program „Digitalna Europa“. Na ovaj način BiH neće više biti jedina država Zapadnog Balkana koja nije članica ovog programa.

Sekcija EAT (elektronika, automatike i telekomunikacije) inženjera koja djeluje u okviru Inženjerske komore FBiH (IK FBiH) pozdravlja i podržava ovu aktivnost koju smatramo jako važnom za budućnost i razvoj BiH u sljedećim godinama i desetljećima. Ovakav program će omogućiti znatno lakše pridruživanje BiH naprednim državama Europe.

Sekcija EAT inženjera će u okviru svojih mogućnosti poduzeti sve kako bismo pomogli državnim institucijama, nevladinom sektoru, privatnim tvrtkama ali i pojedincima koji imaju ideje kako kroz digitalizaciju pokrenuti različite projekte te tako pomoći i sebi i društvu u cjelini. Cilj nam je pomoći drugima ali i sami inicirati određene projekte te kroz te projekte dobiti određeni dio sredstava za poboljšanje digitalizacije (koja je sada na jako niskoj razini u BiH) i digitalne transformacije društva i tvrtki u BiH.

Imamo znanje, stručnost i sposobnost svakako ćemo sve to staviti na raspolaganje svima kojima je to potrebno kako bismo svi skupa iskoristili što više sredstava iz ovog programa te ljudima u BiH omogućili kvalitetniji i bolji život.

Još jednom moramo istaći ono što stalno ponavljamo – vrijeme je da se u Bosni i Hercegovini počne cijeniti i poštovati stručnost i znanje i da struka maksimalno pomogne u aktivnostima po pitanju povlačenje sredstava iz ovog programa. Jer sada i ovdje treba pokazati sposobnost a ne podobnost i svakako trebamo svi svoje znanje staviti na raspolaganje i pomoći da se Bosna i Hercegovina pomakne naprijed u digitalizaciji a to znači i općenito u gospodarskom pogledu. Jer niti jedna grana gospodarstva neće moći kvalitetno djelovati i funkcionirati u idućim godinama i desetljećima bez kvalitetne digitalne infrastrukture.

Na kraju pozivamo sve inženjere elektronike, automatike i telekomunikacija (ali i informatike) da nam se pridruže u EAT sekciji i u našem radu u interesu i za dobrobit sviju nas.

Upravni odbor EAT sekcije