OBAVIJEST O ODRŽAVANJU MEĐUNARODNE NAUČNE KONFERENCIJE O INDUSTRIJI 4.0

Poštovani/e,

Odjeljenje tehničkih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organizira međunarodnu naučnu konferenciju „Aplikacija Industrije 4.0 – prilika za novi iskorak u svim industrijskim granama“, koja će biti održana 14. 4. 2022. godine od 9:00 do 17:30 sati u amfiteatru ANUBiH (Bistrik 7, Sarajevo).

Opće je poznato da se danas kompanije u svim industrijskim i neidustrijskim granama susreću s velikim problemima, posebno u trenutku kada se nalazimo u vremenu četvrte industrijske revolucije („Industrije 4.0“), u vremenu IKT (informaciono-komunikacione tehnologije), internet tehnologije, internet servisa, pametnih senzora, odnosno digitalne tehnologije koja pruža velike mogućnosti. Cilj „Industrije 4.0“ je postići potpuno inteligentne proizvodne procese, potpuno inteligentne fabrike, stvoriti inteligentno okruženje.

Postoje nove tehnološke, proizvodne, organizacijske i druge metode i modeli koji osiguravaju unapređenje i modernizaciju proizvodnje, odnosno koje dovode do prepoznatljivosti kompanija na tržištu. Tehnološke promjene u svijetu se događaju vrlo brzo. To zahtijeva promjene u obrazovnim sistemima kojima bi se mladi kadar pripremao za izazove koji dolaze. 

Na konferenciji će učestvovati eminentni profesori sa univerziteta iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i profesori s naših univerziteta koji se bave istraživanjima i primjenom Industrije 4.0.

Konferenciju će biti moguće pratiti i putem linka:

https://bbb.anubih.ba/b/otn-pyd-zbl-kr0

Slobodni ste poziv i program konferencije proslijediti svim potencijalno zainteresiranim kolegama i kolegicama.

Program konferencije možete pogledati klikom na link.

Dobrodošli!