SARAJEVO OŽIVLJAVA I PROMOVIRA TRADICIJU KORIŠTENJA JAVNIH ČESMI

U ponedeljak 31.10.2022 godine u prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine održana je konferencija sa ciljem promocije značaja javnih česmi uz diskusiju o njihovom trenutnom stanju u Sarajevu, te prezentacija istraživanja koje je radio tim Savjeta za zelenu gradnju u okviru projekta “Sarajevo grad hiljadu česmi – oživljavanje tradicije korištenja česmi”. Projekt je finansijski podržala Fondacija Heinrich Boll  u Sarajevu.

“Naša prva ideja je da sagledamo njihovo stanje i u saradnji sa Gradom Sarajevo dobili smo spisak česmi kojima Grad upravlja, a radi se o 46 česmi. Kada smo izašli na teren da mapiramo česme, vidimo u kakvom su stanju i da li ih građani koriste, odabrali smo još devet česmi koje su bile u urbanom jezgru grada. Nakon mapiranja smo radili analize tih česmi, odnosno analize članaka po tome šta znače česme u gradu”, izjavila je savjetnica u Uduženje Green Council Sanela Klarić.

Na terenu, kako je dodala, više od 30 posto česmi nije u funkciji, a neke su sasvim urušene i više ne postoje. Klarić je podsjetila da je UN Rezolucijom proglašeno pravo na čistu i pitku vodu ljudskim pravom.

“Mi to pravo baštinimo vijekovima u ovom gradu i nekako se loše odnosimo prema tom nasljeđu koje ima javnu funkciju zdravlja. Ljudi imaju pravo na besplatnu čistu vodu koju možemo koristiti i kao novi, odnosno stari identitet grada i promociju takvog grada u turizmu i dati priliku građanima kada naprimjer šetaju gradom, da ne koriste plastične boce, već boce za višekratnu upotrebu”, dodala je Klarić, te istakla da su sa Vodovodom dogovarali da provjeravaju kvalitet te vode, da bi građani tačno znali šta piju.

Zamjenica gradonačelnice Sarajeva Anja Margetić je izrazila zahvalnost Uduženju Green Council za ovu, kako je rekla, fantastičnu ideju.

“Grad Sarajevo je nadležan za javne česme i u proteklom periodu je obnovljen jedan broj česmi, a ovo vidimo kao nastavak te obnove. Planiramo u partnerstvu sa Uduženjem Green Council da sistemski pristupimo tom projketu, napravimo spisak svih česmi u gradu i da idemo sa njihovom rekonstrukcijom kako bi voda sa njih bila dostupna našim građanima kao i turistima”, dodala je Margetić.