Postavljen novi rekord u 6G prenosu podataka na 100 metara

Tim istraživača korejskog LG Electronicsa, koji radi s grupom u Fraunhofer-Gesellschaftu, uspješno je poslao podatke 100 metara preko 6G signala. Dužnosnici LG-a objavili su detalje o svom testiranju sljedeće tehnologije bežičnog prenosa na stranici s vijestima svoje kompanije.

Kako su se 5G mreže za mobilne usluge polako probijale diljem svijeta, inženjeri u više telekomunikacijskih kompanija radili su na komunikacijskoj tehnologiji sljedeće generacije 6G. Očekuje se da će prelazak na novu tehnologiju povećati brzinu prijenosa podataka, i to do do 50 puta više od 5G. Očekuje se i smanjenje kašnjenja na samo 10% od 5G-a, pa će razgovori zvučati prirodnije. Također se očekuje da će novi standard poboljšati tačnost poslanih podataka.

Znanstvenici su odavno prepoznali da će postizanje slijedećeg koraka u prenosnoj tehnologiji biti teže od onih koji su bili prije zbog velikog problema sa 6G signalizacijom – kratkog je dometa zbog gubitka snage pri prenosu. Iz tog razloga, globalno tijelo za standarde za podatkovnu komunikaciju postavilo je datum komercijalizacije za 2025. godinu, dok većina na terenu ne očekuje da će stvarna prodaja početi prije 2029. ili kasnije.

Prije samo nekoliko mjeseci tim iz Samsunga postavio je novi rekord udaljenosti za slanje 6G signala – 15 metara. Istraživači u ovom novom naporu otišli su mnogo dalje, poslali su signal 100 metara od vrha jedne visoke zgrade do druge visoke zgrade. A ključ njihovog uspjeha, tvrdi kompanija, je pojačalo razvijeno zajedno s Fraunhofer-Gesellschaftom, koje je sposobno generirati stabilne signale do 15 dBm u frekvencijskim rasponima između 155 i 175 GHz.

Tim je također uspio demonstrirati prilagodljivo oblikovanje snopa – nužnu značajku koja omogućuje promjenu kanala zajedno s položajem prijemnika. Također su uspjeli provesti prebacivanje antene s visokim pojačanjem, što je potrebno za kombiniranje više signala i njihovo slanje ciljanoj anteni.

Izvori: Znanost , LG Newsroom