ODRŽANA JE PRVA REDOVNA SKUPŠTINA INŽINJERSKE KOMORE FEDERACIJE BOSNE HERCEGOVINE

Na juče održanoj prvoj redovnoj skupštini Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine u online formatu, putem ZOOM platforme,izabrani su predsjednik i potpredsjednik Inžinjerske komore, tijelo za vođenje Skupštine, te usvojen Pravilnik o organiziranju i radu iste.

Za predsjednicu je izbarana prof.dr. Sanela Klarić, dok su MSc. Elmedin Toromanović, dpli.ing, prof. dr. Edvin Škaljo i dipl.ing. Erdal Trhulj izabrani za potpredsjednike.

„Prije svega počastvovana sam kandidaturom ispred matične sekcije inžinjera pejzažne i horikulturne strukture. Ugodno sam iznenađena podrškom za izbor, ponosna da kao žena inžinjerka sam dobila čast predstavljati inžinjere FBiH zajedno sa svim članovima naše Inžinjerse komore u BiH i izvan granica naše države. Puno je obaveza ali i prilika kroz zelene politike i održivo planiranje koje traži interdisciplinarni pristup što ova komora sa 12 matičnih sekcija i 3 planirane nove sekcije u budućnosti sigurno u sinergiji i sveobuhvatnom pristupu može da pruži“, Sanela Klarić, predsjednica Inžinjerske komore FBiH.

Novoizabrana predsjednica je naglasila da kroz zajednički rad u komori, pruža se prilika da kroz stručne stavove i preporuke utiče se na politike, strategije, programe, izgradnju kapaciteta i potrebe obrazovanja.

„Inžinjerska komora već utiče na izmjene i dopune zakona, planiramo u tom segmentu biti i prodorniji ali i ponuditi saradnju izvršnoj zakonodavnoj vlasti, industriji, privrednicima, obrazovnim instutucijama i nevladinom sektoru.“,dodala je Klarić.

Inžinjerska komora FBiH je struktovna asocijacija inžinjera svih struka, osnovana 23. januara 2020. godine.

„Biti inženjer znači biti istreniran za donoženje odluke na osnovu proračuna i izmjerenih vrijednosti. Inženjerski pristup problemu je univerzaln, ne poznaje pol, naciju ili političko opredjeljenje, što je danas jako potrebno našem društvu. Vjerujem da će novo rukovodstvo , u kojem sam i ja , uspjeti izvršiti promociju inžirenjskog poziva a sve u cilju da poboljšanja kvaliteta življenja naših sugrađana“, Edvin Škaljo, potpredsjednik Inžinjerske komore FBiH.

Cilj Inžinjerske komoreje unapređenje rada i statusa inžinjerske struke, pružanje kontinuiranog usavršavanja članova kao i sudjelovanje u kreiranju zakonodavne regulative u saradnji sa izvršnim i zakonodavnim organima vlasti, kao i druge aktivnosti od interesa za inžinjersku struku.

U narednom periodu na mjestu predsjednika Skupštine Inžinjerske komore nalazit će se Armin Hodžić i potpredsjednica Marija Tomić. Čestitamo izabranim kandidatima.