Norveški “hvatači vjetra” obećavaju revoluciju u offshore vjetroelektranama

Norveška kompanija Wind Catching Systems razvija novi oblik offshore vjetroelektrane, koja u jednoj konstrukciji kombinuje snagu preko 100 vjetroturbina i optimizira proizvodnju struje iz vjetra.

Novi dizajn vjetroturbine koji najavljuje norveška kompanija Wind Catching Systems ima potencijal stvarati i do pet puta više energije od najveće vjetroturbine trenutno na svijetu. Njihov koncept, vidljiv na priloženim slikama, baziran je na ideji da se pokrije što veća površina s većim brojem manjih turbina, i bio bi primarno namijenjen instaliranju na moru.

Jedan sistem, čiji prvi prototip je najavljen za sljedeću godinu, bio bi visok oko 350 metara. Unutar njega bila bi mreža od više od stotinu vjetroturbina koje bi iskorištavale značajno više energije vjetra od klasičnog dizajna pojedinačnog propelera na stubu. “Tradicionalne vjetroelektrane zasnovane su na starim nizozemskim vjetrenjačama. Zašto bismo nešto što funkcionira na kopnu direktno preslikavali na more?”, zapitao se generalni direktor Wind Catching Systemsa Ole Heggheim.

Usporedba veličine Wind Catchera s nekim poznatim strukturama

Višestruke prednosti

Njegova je firma s ovom vizijom krenula u radikalno ponovno osmišljavanje dizajna offshore vjetroelektrana, i za sada imaju ovaj “rešetkasti” koncept. On je postavljen na plutajuću platformu, koja se sidri na dno okeana. Na ovaj način moguće je vjetroelektrane postavljati dalje od obale i u dubokim vodama, barem u teoriji.

Od ostalih prednosti, pored velike površine, ističe se i činjenica da su malene turbine efikasnije od velikih (do 2,5 puta po jedinici površine kroz koju struji vjetar), kao i to da na većim visinama pušu jači vjetrovi koje ovaj sistem “hvatača vjetra” može iskoristiti. K tome, manje turbine lakše je proizvesti, a modularni je sistem jednostavniji za održavanje.

Najave govore da bi jedno ovakvo postrojenje moglo strujom napajati 80 do 100 hiljada prosječnih europskih domaćinstava, odnosno proizvoditi oko 400 GWh energije na godinu. Za usporedbu, najveća pojedinačna vjetroturbina na svijetu proizvodi oko 80 GWh godišnje. Time dolazimo do usporedbe koju Norvežani ističu na svojim stranicama – jedno njihovo postrojenje može zamijeniti do pet velikih konvencionalnih vjetroturbina.

Izvor: bug.hr