Moderna i inovativna arhitektura – Cvjetnji toranj u Holandiji

Holandija je poznata po cvijeću, a isto tako i po modernoj i inovativnoj arhitekturi. Kada se to spoji, dobije se fascinantna fasada zgrade Flores Tower.
U holandskom gradu Almere od aprila do oktobra 2022. održava se svjetska izložba hortikulture Floriade Expo 2022. Na njoj će biti prikazana rješenja, inovacije i tehnologije za zelenije i zdravije, održive gradove budućnosti.

Photo Floriade masterplan renders © MVRDV
Photo Floriade masterplan renders © MVRDV

MVRDV biro dizajnirao je botanički vrt, arboretum, za ovu izložbu sa više od 400 paviljona. U srcu lokacije, nalazi se zgrada Flores Tower, visoka 43,5m, dizajn Klunder Architecten. Toranj Flores koristiće se kao hub tokom izložbe, gdje će biti smješteni ugostiteljski objekti, prodavnice, punkt prve pomoći. Nakon toga, nastaviće svoj život kao stambena zgrada sa 80 stanova, kao i cijela lokacija koja će se razvijati u zeleno, održivo stambeno naselje.

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity
Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

Posebnu atrakciju predstavlja cvjetna fasada zdrade Flores Tower koju su dizajnirali MVRDV, a učešće su uzeli i Arttenders i flamanski umjetnik Alex Verhaest.

Izvor inspiracije bila je sama lokacija zgrade, odnosno botanički vrt koji je MVRDV dizajnirao za izložbu. Digital scripting tehnikom, biblioteka niskih biljaka i drveća prevedena je u umjetničku kompoziciju odštampanu na staklenim fasadnim panelima tornja.

Za ovo umjetničko djelo, 1.800 slika iz baza podataka i univerzitetskih biblioteka obrađeno je u slojevitu kompoziciju na površini razvijene fasade od 10 x 40m.

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

Biljke su sađene po abecednom redu. Slike su projektovane radijalno na fasadu. Veličina projekcije svake biljke srazmerna je njenoj udaljenosti od objekta.

Fasada vertikalno rezimira katalog sadnje – što je slika biljke manja, to je ona dalje. Legenda je ugrađena u postolje kule, a veličina teksta i debljina linije takođe pokazuju koliko je svaka biljka udaljena od tornja. Na ovaj način legenda istovremeno funkcioniše kao mapa i kao samostalno djelo.

Djelo je nazvano Simpoeza, po uzoru na pionirski rad američke sociološkinje Done Haravej u kome se zagovara simbioza između čovjeka i prirode. To je pravac u kom je neophodno da se kreće cijelo čovečanstvo, pa i sama arhitektura.

Photo © MVRDV x Arttenders x Alex Verhaest, © 3D Capacity

Izvor: manager.ba