Matična sekcija inžinjera hortikulturne i pejzažne struke

Sekcija je osnovana radi poboljšanja i unaprijedjenja oblasti pejzažne arhitekture, hortikulture, te prostornog planiranja i uređenja. Takodjer, proizilazi i iz potrebe da se omogući stručnjacima obrazovanima u ovoj oblasti da budu ravnopravni i prepoznati na tržištu.

Plan rada i aktivnosti sekcije

  • Prikupljanje informacija o broju i statusu stručnjaka u oblasti pejzažne arhitekture, hortikulture, prostornog planiranja prema unaprijed razrađenom metodskom okviru.
  • Prikupljanje informacija o postojećim podzakonskim aktima, a koji proističu iz zakona u oblasti projektovanja pejzaža. U okviru ovog dijela predviđena je analiza Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/06, 72/07, 32/08, 4/10, 13/10 i 45/10 ), Zakona o sprovođenju odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene prema Aneksu 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (“Službene novine Federacije BiH”, br. 2/02 , 27/02, 6/04 i 51/07) i dr.
  • Prikupljanje informacija o praksama uređenja otvorenih prostora i upravljanja sa istim na svim nivoima vlasti u FBiH. Analiza EU praksi te uporedjivanje istih sa praksama u FBiH u cilju unapređenja.
  • Kreiranje prijedloga za regulisanje procedure stručnog ispita i licenciranja u projektovanju pejzaža klasificiranih prema kompleksnosti pejzaža.

Program rada izvršnog odbora Matične sekcije inžinjera hortikulture i pejzažne struke za 2022. godinu možete pogledati ovdje.

Vodstvo matične sekcije

Ostali članovi izvršnog odbora:

mr.sci. Amila Brajić dipl.inž.hort.
Sabina Biser-Hajdarević, dipl.inž.agr.
mr. Irnela Bajrić, dipl.inž.hort.,
dr.sci. Emira Hukić, dipl.inž.hort.
dr.sci. Dino Hadžidervišagić, dipl.inž.hort.

Kontakt:

Zadnje novosti

Poziv za Prvo savjetovanje Matične sekcije inžinjera hortikulturne i pejzažne struke
Inžinjeri horikulture odlaze iz BiH: Plemenito zvanje neprepoznato u našoj zemlji
Inžinjeri hortikulture i pejzažne struke godinama se u našoj zemlji...
INŽINJERIMA HORTIKULTURNE I PEJZAŽNE STRUKE KONAČNO OMOGUĆENO POLAGANJE STRUČNOG ISPITA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE!
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE:MATIČNA SEKCIJA HORTIKULTURNE I PEJZAŽNE STRUKE: INŽINJERIMA HORTIKULTURNE...
ODRŽAN PRVI WEBINAR MATIČNE SEKCIJE INŽINJERA HORTIKULTURNE I PEJZAŽNE STRUKE
U subotu, 06.03.2021. godine održan je prvi Webinar Matične sekcije...