Konstituisana Sekcija inžinjera šumarske struke

Sekcija inžinjera šumarske struke Inžinjerske komore FBiH je u Sarajevu 01.10.2020. godine održala svoju Konstituirajuću sjednicu. Radi se o sekciji inžinjera koja je okupila veliki broj članova, a koji su u prepunoj sali hotela Hills Ilidža, donijeli Odluku o konstituisanju i tim činom zvanično počeli sa radom. Imajući u vidu značaj šuma za našu zemlju kao i brojnu problematiku koja opterećuje ovu struku, pokretanje rada predstavlja veliki korak naprijed za inžinjere šumarske struke.

Do izbora rukovodstva sekcije, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inžinjerske komore FBiH Erdal Trhulj te ukazao na značaj formiranja sekcija koje su, kako je rekao, ćelije iz kojih se crpe aktivnosti koje vodi Inžinjerska komora FBIH. Na sjednici je donesen Poslovnik o radu sekcije koji uređuje prava i obaveze članova Matične sekcije inžinjera šumarske struke Inžinjerske komore FBiH. Za predsjednika skupštine Matične sekcije inžinjera šumarske struke izabran je Kenan Zahirović, za potpredsjednike skupštine David Mijoč i Samira Smailbegović. Izabran je Izvršni odbor Matične sekcije, kao i predsjednik i potpredsjednik. Za predsjednika Matične sekcije izabran je Nevres Alispahić, a  za potpredsjednicu Lejla Beglerbegović. Pored predsjednika i potpredsjednika, izabrani su i ostali članovi Izvršnog odbora Matične sekcije:

Admir Avdagić, Azer Jamaković, Mirsad Jusić, Alija Sulejmanović i Suvad Prelo.

Na sjednici je razgovarano i o aktivnostima Sekcije u narednom periodu, kao i utvrđenim ciljevima Inžinjerske komore Federacije BiH. Sekcija je osnovana s ciljem razmjene informacija, prijenosa iskustava i boljeg međusobnog razumijevanja među inženjerima, kao i koordinacije sa predstavnicima vlasti. Uporedo sa aktivnostima na pristupanju više članova sekciji, radit će se na unapređenju struke, stručnom usavršavanju i sl., kako bi se mogli donositi kvalitetni prijedlozi koji će dovesti do unaprijeđenja struke u teoretskom, praktičnom i zakonodavnom smislu. Djelovanjem sekcije, predstavit će se vizija i pravac razvoja nauke, te će se raditi na promociji i popularizaciji šumarske struke, kako bi ista zauzela mjesto na društvenoj skali koja joj prema izuzetno važnoj djelatnosti koju obavlja, i pripada.

Sjednici je prisustvovao i Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH, u okviru koje djeluje Inžinjerska komora FBiH. Pozdravivši prisutne zaželio je dobrodošlicu te ukazao na značaj formiranja sekcije kao jedne u nizu, a samim tim i ispunjavanje zacrtanih ciljeva IK FBIH.