Inžinjerska komora FBiH na obilježavanju 20 godina Inžinjerske komore Crne Gore

Dvadesetogodišnji jubilej Inžinjerske komore Crne Gore obilježen je svečanom ceremonijom zajedno sa svim ključnim partnerima i akterima koji su doprinjeli njenom razvoju.

Na poziv predsjednika Inženjerske komore Crne Gore, Nikole Lukovića, predstavnici Inžinjerske komore Federacije BiH i Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, 5.11.2021. godine prisustvovali su navedenom događaju.

Značaj udruženog djelovanja inženjera na prostorima CG, koji su imali viziju i smjelost da kao osnivači IKCG svojim zalaganjem i djelovanjem posvetili borbi da “inženjerska struka ostane temelj napretka društva”. 20 godina postojanja dovoljan je pokazatelj njihovog uspjeha.

Svečanosti je prisustvovao ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore, predstavnici Privredne komore Crne Gore, Instituta za standardizaciju, Građevinskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta za politehniku-UDG, Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada, Glavni gradski arhitekta te brojni drugi gosti iz regiona.

Nakon uvodnog obraćanja, prisutnima su se obratili i gosti iz Regiona – predstavnici Komore ovlaštenih arhitekata i ovlaštenih inženjera Makedonije, Hrvatske komore građevinskih inženjera kao i Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Za poseban doprinos u razvoju i afirmaciji struka iz djelatnosti Inženjerske komore Crne Gore, za doprinos radu i prepoznatljivosti Komore, kao i za razvoj inženjerskih struka i nauka, Komora je status počasnog člana, uručenjem plaketa, dodijelila svojim članovima iz oblasti arhitekture, građevine, elektrotehnike, mašinstva i hemije. Također, plakete su dodijeljene i brojnim drugim partnerima, profesorima, prijateljima i saradnicima koji su značajno doprinjeli unapređenju rada i realizaciji brojnih aktivnosti.

Postojanje IKCG i njeg aktivni 20togodišnji rad dobar su primjer značaja udruženog rada inžinjerske struke koji znanjem, stručnim i profesionalnim odnosom daju doprinos promjeni svijesti o značaju standarda, a time i daljem napretku društva. Partnerskim djelovanjem, razmjenom iskustava i smjernica zasigurno će biti od značaja i za rad Inžinjerske komore Federacije BiH.