FUCZ i Inženjerska komora FBiH na raspolaganju za procjenu stupnja oštećenosti u Stocu

Rukovoditelj Federalne uprave civilne zaštite Enes Memić je sa suradnicima u subotu, nakon potresa koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu, obišao najpogođeniju općinu Stolac, gdje se sastao i sa Stjepanom Boškovićem gradonačelnikom. Na sastanku je gradonačelnik Bošković upoznao Memića sa stanjem i poduzetim aktivnostima na području ove općine nakon zemljotresa a Federalna uprava civilne zaštite ponudila je pomoć i stavila na raspolaganje sve potrebne kapacitete, kako Stocu, tako i ostalim mjestima pogođenih potresom.

Rečeno je da trenutno nema potrebe za angažmanom resursa Federalne uprave civilne zaštite jer lokalne zajednice u ovom trenutku mogu odgovoriti postojećim resursima, ali se prati situacija na terenu, posebno zbog mogućnosti pojave klizišta pa ako se ukaže potreba tražit će se pomoć viših nivoa.

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite obišli su područje i kuću u kojoj je u potresu tragično stradala djevojka Elmira Sefo, posjetili njenu obitelj, izrazili im saučešće a povrijeđenim zaželili brz oporavak.
Rukovoditelj FUCZ sastao se i sa predstavnicima Inženjerske komore Federacije BiH koji su došli u Stolac da ponude stručnu pomoć u procjeni stupnja oštećenosti objekata nakon potresa koji je pogodio šire područje Stoca.

Federalna uprava civilne zaštite putem Federalnog operativnog centra 24 sata u kontaktu je sa svim institucijama, prati se stanje na terenu i u slučaju potrebe svi potrebni kapaciteti mogu biti na raspolaganju u veoma kratkom roku. Potres jačine 5,6 stupnjeva po Richteru sa epicentrom u okolini Stoca peti je najjači potres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine i najjači u posljednjih 50 godina. Nekoliko osoba je povrijeđeno u Stocu, a u gradovima Hercegovine zabilježena je materijalna šteta na mnogim objektima.

U posljednjih 12 sati, na području grada Stoca nije bilo jačih potresa. Do sada je 90 osoba prijavilo materijalnu štetu na stambenim objektima- stanovima i obiteljskim kućama. Djelatnici DVD Stolac i Komunalno Stolac će nastavili sa daljnjim aktivnostima uklanjanja porušenih dimnjaka, crijepa i čišćenje gradskih ulica.

Izvor: stolac.co