ENERGETSKI SAMIT 2022 U BiH POČEO JUČER U NEUMU

Službeni dio Energetskog samita u Bosni i Hercegovini 2022. počeo je jučer, 23. marta u Neumu, a trajat će do petka, 25. marta, okupio je ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere, koji su tu kako bi razmijenili najnovije informacije u raznim oblastima energetskog sektora.

Tema ovog samita je definisanje puta BiH u tranziciji ka čistoj energiji, u svjetlu izrade nacionalnog energetskog paketa EU. Panelisti su zajedničkog stava kako BiH treba obezbijediti svoje energetsku sigurnost i nezavisnost.

Predsjednica Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Sanela Klarić je jedan od učesnika panela u okviru Energetskog samita.

„Na žalost napretka nema čak konstatujemo i da nazadujemo jer kršimo međunarodne sporazume, domaće i međunarodne zakone da bi održali stanje u kojem samo pojedinci imaju ogromnu korist.U panelu sam imala priliku reći da moramo biti iskreni i hrabri te priznati da kasnimo i kasnit ćemo i dalje ako ne prestanemo s deklarativnim izjavama, uhvatimo se u koštac sa promjenama koje nam nude mnogo više koristi i boljitka nego problema.Dosta je više izgovora i laži BiH je bogata država i mora iskoristiti sve prilike“, navodi predsjednica Inžinjerske komore FBiH, prof.dr. Sanela Klarić.

Profesorica je upozorila da gubitak od 350 miliona u energetskom sektoru od prošle godine kroz izgubljene projekte i arbitraže se ne smije ponoviti.