Broj studentica inžinjerstva porastao za 96%

Nedavno objavljeno istraživanje pokazuje povećanje od 96 posto žena koje se prijavljuju za studija inženjerstva od 2011. do 2021. godine.

Istraživanjem advokatskog ureda za zapošljavanja Richard Nelson LLP iz UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) pokazuje “zdravo” povećanje ukupnih brojki za prijave na inženjerske studije tokom posljednjeg desetljeća s povećanjem od 96,49 posto ženskih preddiplomskih prijava.

Međutim, prema istraživanju, univerzitetski inženjerski kolegiji i dalje primaju četiri puta više prijava muškaraca nego žena, što pokazuje da uprkos napretku još uvijek postoji značajan rodni jaz – 2021. godine prijavilo se 125.320 muških kandidata i samo 29.650 žena.

“Vidjeli smo značajan porast broja žena koje su zainteresirane za studiranje inženjerstva na univerzitetu i priliv žena u radnu snagu,” rekla je Jayne Harrison, pravnica za zapošljavanje u Richard Nelson LLP, opisujući ukupan porast inženjerskih aplikacija kao ‘ ohrabrujući’.

“Vidimo da je došlo do naglog porasta zahtjeva za medicinu i stomatologiju tokom pandemije, razdoblja koje je bacilo svjetlo na ključne radnike i NHS(National Health Service-Nacionalna zdravstvena služba). Na isti način, podaci pokazuju i značajan porast interesovanja za diplome.”

Harison je rekla da su pojedinci možda bili ‘navučeni’ prema želji da doprinesu NHS-u i obrazovnom sektoru zbog povećanog pritiska na ključne radnike tokom pandemije.

Hannah Titley, direktorica The Golden Circle Tuition, rekla je da uprkos napretku u posljednjih deset godina, društvene norme oko rodnih uloga su još uvijek prisutne.

„Moramo da informišemo i inspirišemo“, prokomentarisala je. “Informišite djevojke o tome koje karijere su dostupne u nauci i kako su ti poslovi ključni za pronalaženje rješenja za globalne izazove — klimatske promjene, sigurnost hrane, zdravstvena zaštita. Takođe moramo da inspirišemo devojke tako što ćemo ove poslove učiniti privlačnim.

“Ova generacija mladih je inspirativna. Globalni problemi su na njihovom radaru. Samo trebamo gurnuti uspješne naučnice u prvi plan – na društvenim mrežama, TV-u, Ted Talks-ima, podcastima – da pričaju o svom radu, osnažimo mlade ljude da se uključe i objasne zašto je njihov posao važan.”

Izvor: THE ENGINEER