Aktivna aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumama u KS i ZDK

Građani Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona od sada mogu prijaviti ilegalne aktivnosti u šumama, primarno ilegalnu sječu stabala, putem aplikacije za Google i Apple uređaje pod nazivom “Čuvajmo šume”.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je za Fenu da je moguće prijaviti sve tipove ilegalnih aktivnosti u šumarstvu na način da je ponuđena opcija za dodavanje fotografija ili video materijala ilegalne aktivnosti sa koordinatama lokacije, datumom i vremenom snimanja fotografije.

“Pomenuti elementi na fotografijama i video materijalu služe u procesu verifikacije odnosno, za utvrđivanje da li se ilegalna aktivnost zaista na toj lokaciji i u tom vremenskom periodu dogodila”, kazao je ministar te naglasio da je osim online prijave moguća i offline prijava koja se može izvršiti čim se pristupi konekciji interneta.

Sve prijave koje građani kreiraju putem aplikacije, dodao je Delić, stižu u vidu obavijesti javnim preduzećima šumarstva, kantonalnim upravama za šumarstvo i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove.

“Na području Kantona Sarajevo putem aplikacije do sada je bilo ukupno 20 prijava”, istakao je ministar Delić.

Aplikacija je glavni rezultat projekta “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana” koji je dio programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” čiji je primarni implementator organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Aplikacija je jednostavna za korištenje i dostupna za besplatno preuzimanje na platformama Google Play Store i Apple Store.

Izvor: akta.ba