Kineski naučnici razvili kvantni procesor koji je 60 hiljada puta brži od trenutnih superračunara

Razvoj kvantnog računarstva odvija se sve većom brzinom jer su u „utrku“ uključene svjetske velesile, no čini se da Kina ipak ima prednost pred ostalima. Ako je suditi prema posljednjem uspjehu njenih naučnika.

Naime, navodno su kreirali kvantni procesor sa 66 funkcionalnih qubitsa koji se, kad su suočeni s kompleksnim zadatkom, pokazuju i do 60.000 puta brži od najbržih superračunara današnjice. Već to samo po sebi ostavlja snažan dojam.

Tim naučnika predvodio je fizičar Pan Jianwei s Hefei sveučilišta za znanost i tehnologiju, koji se već proslavio dostignućima na ovom polju. Ali, kostantno pomiče granice.

Kvantni procesor se naziva Zuchongzhi i, prema riječima kineskih stručnjaka, testiran je na stotinu puta teži način no Googleov Sycamore prije dvije godine. To ne čudi jer je taj kvantni procesor imao 53-qubita, a ovaj kineski ima 66.

Kod klasičnih računara postoje dva stanja – 0 ili 1. Kvantni računari mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove “qubits”. Također, kod klasičnih računara podaci se mogu šifrirati u “gornjem” ili “donjem” smjeru, a kvantni računari to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese. Pomak je po tom pitanju napravljen i kad se sva testiranja uspješno obave, moći će se govoriti o istinskim kvantnim računarima i razmišljati o masovnoj proizvodnji.

Treba znati i da su kvantni računari različiti od ostalih jer tradicionalni računari su zasnovani na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optički računari koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih talasa, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računara.

Na kraju, ni ime Zuchongzhi procesora nije slučajno odabrano. Inspiracija je veliki kineski matematičar iz petog stoljeća Zu Chongzhi, koji je uspio uz nepostojanje ikakve tehnologije svesti Pi na sedam decimala. Tako nešto nitko nije uspio narednih više od 800 godina.

A ukoliko Kinezi naprave istinski pomak s kvantnim računarstvom mogli bi potaknuti svijet na napredak za koji bi inače trebale godine i godine…

Izvor: ICTBusiness